Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een auto?

Een auto koop je niet dagelijks, het gaat vaak om significante bedragen en dat is precies de reden dat je goed moet observeren, vergelijken en onderhandelen. Dit geldt zowel voor de aanschaf van een tweedehands als voor een gloednieuw voertuig.

Wij adviseren altijd een proefrit waarbij je goed kunt aanvoelen hoe de auto op jou reageert. Bij gebruikte auto’s is dit tevens de uitgelezen kans om te kijken of er wellicht gebreken zijn aan het voertuig. Hieronder staan nog meer handige tips die je kunt gebruiken bij de aanschaf van een ander of gloednieuw voertuig.

Jouw wensen
Het is belangrijk om van te voren goed te bedenken waar je de auto voor zult gebruiken en wat jouw specifieke wensen zijn. Ben je gewend aan de airco en cruise-control van je huidige voertuig? Dan is het niet raadzaam om een ouder voertuig aan te schaffen omdat deze features hier niet in zullen zitten. Maak voor jezelf een overzicht van jouw voorkeuren ten aanzien van het uiterlijk maar ook zeker van de technische en mechanische specificaties.

Welk doel zal het voertuig dienen?
Rijd je dagelijks veel kilometers dan wil je er zeker van zijn dat jouw nieuwe auto veilig en bovendien zo zuinig mogelijk is. Wordt het een boodschappenauto dan zijn die eisen natuurlijk wat minder van belang. Denk bij het kiezen van een auto dus ook aan het doel van de auto.

Nieuw of tweedehands auto?
Het is een lastig vraagstuk, een nieuwe auto is betrouwbaarder, goedkoper in onderhoud, zuiniger maar tevens hangt er een duurder prijskaartje aan. Een tweedehands auto is over het algemeen al wat duurder in onderhoud en zal wellicht op korte termijn gebreken gaan vertonen. Aan de andere kant zal deze weer goedkoper te verzekeren zijn. Maak voor jezelf de keuze voor welke voorkeuren jij wil gaan en wat voor jou betrekkelijk het gunstigst is, houd hierbij rekening met de toekomst.

Milieuvriendelijke brandstof
Tegenwoordig is milieuvriendelijke consumptie helemaal hot. De overheid biedt zuinige auto’s nog een goede subsidie aan (alhoewel zij deze alweer aan het afbouwen zijn). Bedenk ook dat elektrische of hybride auto’s naast fiscale voordelen ook aantrekkelijk zijn voor het brandstofverbruik en derhalve ook aantrekkelijk voor jouw portemonnee.

Technische staat
Naast het uiterlijk van de auto die je wil gaan aanschaffen kan er onder die mooie glans natuurlijk heel wat mis zijn. De zogenaamde technische staat is iets waar je sterk rekening mee moet houden en waar al talloze mensen mee de mist in zijn gegaan. Vraag voor de aanschaf van een auto altijd naar het onderhoudshistorieboekje waarin staat vermeld welk onderhoud er al is gedaan aan de auto en wanneer dit voor het laatst is gedaan. Heb je zelf geen verstand van de technische aspecten van een auto? Neem dan zeker een expert mee die met jou mee wil kijken en mee wil denken. Kijken, luisteren en voelen is hierbij van groot belang!
Occasion auto kopen