Afdingen op een auto

Bij zowel het kopen van een nieuwe auto als bij de aanschaf van een occasion (tweedehands auto) is er voldoende ruimte om de prijs te drukken. Benodigdheden? Een pokerface (stalen gezicht), volharding en beetje acterend vermogen. Maak voor jezelf een maximumprijs die je kwijt wil zijn aan de auto. Ga vervolgens daaronder zitten en start de onderhandeling. De autodealer zal niet snel akkoord gaan maar in veel gevallen is er genoeg ruimte om naar elkaar toe te komen met de prijs.

In mei 2014 heeft de Consumentenbond nog een rondgang gemaakt onder autodealers. Wat bleek? Veel autodealers geven regelmatig flinke kortingen aan klanten om hen over de streep te trekken. Bovendien bleek dat offertes van autodealers onderling nogal van elkaar verschillen. Het loont dus de moeite om verschillende offertes op te vragen deze met elkaar te vergelijken.

De kortingen kunnen oplopen tot 1000 euro per auto en zijn vooral van toepassing op kleine auto’s en compacte voertuigen. Voorbeelden van auto’s waarbij vaak korting wordt gegeven zijn de Renault Clio en de Kia Cee’d.

Alleen afdingen op de prijs?
Probeer ook verder te kijken dan alleen het prijskaartje waarop af te dingen valt. Je kunt bijvoorbeeld ook kijken of het mogelijk is om een speciale lakbehandeling, uitgebreidere garantiedekking of speciale pechgarantie te krijgen bij de aanschaf van het voertuig. Wees je ervan bewust dat jij als potentieel koper de touwtjes in handen hebt. Ga alleen niet te ver dat je niet meer serieus wordt genomen.

Vooronderzoek, van groot belang!
Zomaar wat van de prijs afpraten zal niet makkelijk zijn, of de verkoper moet in een goede bui zijn natuurlijk. Het is belangrijk om meer te weten te komen over het voertuig. Zijn er uiterlijke gebreken? Dan heb je een goed argument om wat van de prijs af te praten. Voorts kun je offertes van andere dealers vergelijken en gebruiken om de prijs te drukken. Immers als de concurrent een soortgelijk voertuig voor een lagere prijs aanbiedt, dan geef jij de verkoper de kans om alsnog wat van de prijs af te snoepen zodat je alsnog toehapt.