Auto kopen 50/50 deal

De aanschaf van een auto gaat gepaard met een flinke betaling van een groot geldbedrag. Omdat men dit geld niet altijd tot zijn beschikking heeft, hebben de autodealers een interessante methode bedacht om potentiële kopers toch over de streep te trekken, de zogenaamde 50/50 deal. Dit houdt in dat je bij de aanschaf van de auto de helft aanbetaald, en het resterende gedeelte over 2 jaar aflost. Het is een soort lening en toch ook weer niet.

Het is een mooie regeling die ervoor zorgt dat je niet altijd het gehele bedrag paraat hoeft hebben te staan voordat je een gloednieuwe auto kunt aanschaffen. Er zijn ook kritische geluiden en nadelen aan het systeem. Je betaalt soms rente over de twee jaar dat je het resterende gedeelte van het bedrag ‘leent’. Daarnaast moet je de lening te allen tijde aflossen, zelfs als het voertuig gestolen of vermist is. Daarnaast sta je ingeschreven in het BKR-register, hierin wordt vastgelegd welke leningen jij aangaat en of jij deze netjes aflost. Een kredietverstrekker (bv. bank bij een hypotheek) zal kijken of je bent ingeschreven bij het BKR en of jij de betalingsverplichten kunt nakomen.

 

Wat zijn de voordelen?

  • Minder geld beschikbaar nodig hebben om tóch die ene mooie gloednieuwe auto naar smaak aan te schaffen
  • Veel 50/50 dealers zijn over een rente-vrije periode
  • Maandelijks vaste bijdrage aan de ‘lening’
  • Na looptijd volledig afbetaalde auto

 

Wat zijn de nadelen?

  • ‘Lenen kost geld’, ook bij een 50/50 deal over een bepaalde periode, je betaalt altijd een bepaald rente-percentage over het te lenen bedrag
  • Je lening wordt bij het BKR geregistreerd, dit kan gevolgen hebben voor een hypotheekaanvraag
  • Is jouw auto gestolen? Je zult de lening te allen tijde moeten afbetalen
  • Vroegtijdige aflossing zal niet gratis zijn, dit komt omdat de leningverstrekker dan een bepaald rentebedrag misloopt.
  • De auto is nog niet volledig van jou, pas wanneer de betaling volledig is voldaan is de auto jouw eigendom

 

Conclusie

Denk dus goed na of het handig is om aan de 50/50 deal mee te doen. Mocht je een auto per direct nodig hebben maar niet het volledige bedrag kunnen voldoen dan is de 50/50 deal interessant voor jou maar houd hierbij stevig rekening met bovenstaande nadelen van de 50/50 deal.