Auto kopen van een particulier

In plaats van een autogarage of autodealer kun je ook een auto aanschaffen via een particuliere verkoper. Via marktplaats kom je al snel en makkelijk in contact met een particulier welke eigenaar beweert te zijn van dat specifieke voertuig. Wees je ervan bewust dat het kopen van een auto via een particulier risico’s met zich meebrengt.

Waar moet ik specifiek opletten?
Bij het kopen van een auto via een particulier, bijvoorbeeld via marktplaats, moet je bedacht zijn op een aantal aspecten. Allereerst moet je ervan verzekerd zijn dat de auto niet staat opgegeven als gestolen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld het kenteken laten checken via de RDW.

Wees er daarnaast zeker van dat de auto volledig is afbetaald en dat er geen afbetalingsregeling of schulden meer op zitten. Bijvoorbeeld achterstallige betalingen van de verzekering en/of wegenbelasting.

Let op de kilometerstand
Er wordt onder particulieren nogal eens gesjoemeld met de kilometerstand. Deze wordt dan bewust lager gesteld dan het daadwerkelijke aantal gereden kilometers. Hiermee wordt de auto meer waard voor de verkoper. Echter geldt, hoe meer gereden kilometers hoe groter de kans op slijtage van auto onderdelen.

Rechten en plichten
De verkoper heeft als plicht alle gebreken te melden en heeft ook de plicht om reeds gepleegd onderhoud te vermelden. De koper heeft echter ook plichten, zij wordt geacht goed onderzoek te doen naar de staat en kwaliteit van het voertuig om daarmee een gedegen beslissing te nemen. Let dus op jouw rechten en plichten. Ga op onderzoek uit en neem een proefritje met de verkoper naast jou. Bovendien mag je vragen om de onderhoudshistorie administratie. Kan de particulier deze niet aanleveren? Dan moeten er al alarmbellen gaan rinkelen.