Auto verkopen, informatie

Het verkopen van een auto is net als de aanschaf van een voertuig geen dagelijkse bezigheid, mits je geen autodealer bent natuurlijk. Er komt veel kijken bij het verkopen van een auto en het is daarom goed dat je veel informatie opzoekt en verdieping zoekt. Op deze pagina vind je de verschillende methodes om een auto te verkopen, inclusief voor- en nadelen. Tevens vind je op deze pagina alle randzaken waar je rekening mee zult moeten houden, waaronder het RDW vrijwaringsbewijs en tijdig opzeggen van de verzekering.

Op welke manier mijn auto verkopen?

Er zijn verschillende methodes om van jouw auto af te geraken. We gaan er op deze pagina vanuit dat het een voertuig betreft dat nog in redelijke staat verkeert. Is er sprake van een afgekeurde auto? Lees dan onze pagina over schade auto’s.

 • Aan een particulier verkopen
  Dit betekent dat jij als verkoper zelf op zoek gaat naar potentiele kopers van jouw voertuig. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een advertentie op Marktplaats, maar bijvoorbeeld ook een briefje plakken achter de zijramen van je voertuig is optie. Wie weet heb je iemand in jouw omgeving die wellicht geïnteresseerd is in een tweedehands auto? Je kunt hierbij ook handig gebruik maken van social media!

  Voordelen:
  Je kunt zelf de vraagprijs bepalen, je kunt zelf de koper inschatten, mogelijkheid tot onderhandeling

  Nadelen:
  Het kan lang duren voordat er een geïnteresseerde komt, veel administratie, vreemde mensen aan huis, eventuele kosten aan adverteren

 • Aan autodealer verkopen
  Je gaat naar de plaatselijke autodealer en vertelt dat je jouw huidige voertuig graag wil verkopen. Zij zullen dan de auto grondig inspecteren op gebreken (zowel zichtbare als onderliggende gebreken) en eventueel een proefrit maken. In het gunstigste geval komen jij en de dealer een prijs overeen en kun je direct jouw auto achterlaten.

  Voordelen:
  Geen administratie, zekerheid m.b.t. de koper (gegevens zijn openbaar van de dealer)

  Nadelen:
  Lagere vergoeding voor het voertuig

 

Waar moet ik nog meer aan denken?

Het verkopen van een auto is een handeling waarbij er ook randzaken geregeld dienen te worden.

 • Autoverzekering opzeggen
  Allereerst moet je tijdig de autoverzekering opzeggen om te voorkomen dat je te veel premie betaalt. Heb je een nieuwe voertuig? Dan kun je met de verzekeraar onderhandelen over een nieuw af te sluiten autoverzekering of het overzetten van de autoverzekering.
 • RDW informeren
  Je moet ervoor zorgen dat het kenteken op de naam van de koper wordt gezegd. In sommige gevallen doet de koper dit zelf, denk bijvoorbeeld aan dealers of autosloperijen. Maar verkoop je het voertuig als particulier dan moet jij zorg dragen voor de juiste afhandeling! Kort gezegd dien je een RDW vrijwaringsbewijs te verkrijgen.
  Heb je verzuimd om het kenteken op de naam van de koper te zetten? Dan blijf je verantwoordelijk voor het voertuig en zullen bijvoorbeeld boetes ook op jouw deurmat vallen!

Ben je in het bezit van een sloopauto? Klik dan hier voor meer informatie over het verkopen van een sloopauto.