Automaat of handgeschakeld?

De meeste autorijscholen geven hun leerlingen les in een handgeschakelde auto. Dit houdt in dat je leert omgaan met de vijf of zes versnellingen dat een auto heeft. Waar jouw voorkeur naar uit gaat is vaak afhankelijk van waar je het meest ervaring mee hebt. Vanzelfsprekend is de keuze tussen handgeschakeld rijden of rijden in een automaat subjectief en is er geen pasklaar antwoord op de vraag wat beter is. Hieronder staan enkele argumenten om wél of niet te kiezen voor een handgeschakelde auto.

Krachtiger?
Er wordt wel eens gesteld dat automaten minder krachtig zijn dan handgeschakelde bakken en ook niet volledig gebruik maken van de mogelijkheden en kracht van het motorblok. Tegenwoordig is er meer nuance in deze stelling en is het krachtsverschil tussen handgeschakelde en automatische auto’s nihil.

Prijsverschil
Er is wel degelijk verschil in prijs tussen handgeschakelde en automaten. Hierbij geldt dat laatst genoemde in Europa duurder qua aanschaf zijn dan handgeschakelde auto’s. Dit komt omdat er meer vraag is naar handgeschakelde auto’s, hierdoor worden er meer van deze voertuigen gemaakt en dit drukt de prijs. Er is minder schaarste dus een lagere prijs.

“Handschakelen heeft charme, automaat rijden is makkelijk”
Omdat veel mensen hebben geleerd te rijden in een handgeschakelde auto, hebben ze hier meer geluksgevoelens bij. Volgens veel automobilisten geeft schakelen juist charme aan het autorijden. Anderzijds kan je stellen dat rijden in een automaat gemakkelijk is en bovendien stukken gebruiksvriendelijker in files.

Automaat is veiliger?
Hierover zijn de meningen verdeeld, het is een gegeven dat je niet meer een hand hoeft te hebben liggen op de versnellingspook. Hoewel het natuurlijk ook in een handgeschakelde bak de bedoeling is om beide handen zoveel mogelijk op het stuur te houden.

Andere dingen waar ik op moet letten?
Onder andere dat automaten iets zwaarder in gewicht zijn en daarom in een iets duurdere prijsklasse vallen voor de wegenbelasting. Mocht er iets kapot zijn in het automaatgedeelte van een auto dan zal hier een hoog prijskaartje aan zitten.