Autoverzekering op naam ouders

Een autoverzekering kost maandelijks geld, het bedrag is afhankelijk van het type autoverzekering dat je afsluit. Er is een slimme manier om minder geld kwijt te zijn aan de autoverzekering. Dit doe je door de autoverzekering bij het aansluiten op naam van jouw ouders zetten. Doordat jouw ouders meer schadevrije jaren hebben opgebouwd is hun maandpremie lager dan van jou als jonge automobilist. Er zijn echter wel nadelen te noemen aan deze ‘slimme’ omzeiling.

Autoverzekeringsmaatschappijen verrekenen vaak hoge premies bij jonge automobilisten ( < 24 jaar ) omdat zij weinig ervaring op de openbare weg hebben en statistisch gezien relatief vaak betrokken zijn bij (ernstige) ongevallen. De premie van jouw autoverzekering zal naarmate je meer ervaring krijgt en ouder wordt, geleidelijk zakken. Er is een manier om minder geld kwijt te zijn aan de autoverzekering. Dit is mogelijk door de verzekering op jouw ouders naam te zetten. Een aantal nadelen van deze route zijn;

 

  • Schade vrije jaren
    Autoverzekeringsmaatschappijen kijken naar het aantal jaren waarin jij als verzekerde schade vrij hebt gereden en dus geen aanspraak hebt gedaan op een vergoeding. Hoe meer schade vrije jaren, hoe lager de premie per maand zal worden voor de autoverzekering. Zet je jouw autoverzekering op jouw ouders naam? Dan bouw je dus helemaal geen schade vrije jaren op omdat deze op conto van jouw ouders komen. Hiermee snijd je je dus op latere leeftijd mee in de vingers.
  • Aansprakelijkheid
    Als de verzekering op naam van jouw ouders staat dan zijn alle acties waarbij de verzekerde auto betrokken is, de verantwoording van jouw ouders. Mocht jij betrokken raken bij een ernstig ongeval en de autoverzekeraar komt erachter dat jij de bestuurder was en feitelijk altijd bent, dan bestaat de kans dat de autoverzekeraar weigert om een vergoeding uit te keren (en dat recht hebben ze in dat geval ook).

 

Conclusie
Het lijkt een aantrekkelijke methode om in het begin de kosten van het bezit van een voertuig te drukken, maar er kleven nadelen aan die sterk opwegen tegen de voordelen. Beter is het om de autoverzekering direct op jouw naam te laten zetten, je betaalt in het begin meer premie maar kunt op latere leeftijd aanspraak doen op korting en lagere premies van de autoverzekering.