Benzine of diesel

Veel mensen twijfelen bij het kopen van een (nieuwe) auto over de brandstof van de auto. Kies ik een auto op benzine, of toch een auto op diesel? Een echte vuistregel is er helaas niet bij het maken van deze keuze. Het grootse punt is voor veel mensen de wegenbelasting. De wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting / MRB, is voor dieselauto’s namelijk aanzienlijk hoger dan voor benzine auto’s. Echter is daarentegen diesel per liter weer goedkoper dan benzine en kunt u met 1 liter diesel ook weer een grotere afstand af leggen. Maar wanneer is het nu interessant of een dieselauto te kopen? In dit artikel vindt u een uitgebreide uitleg plus een praktijkvoorbeeld.

Wegenbelasting
Het is belangrijk om eerst te kijken naar de wegenbelasting van de betreffende auto. Het gaat hierbij om het ledig gewicht van de auto (massa rijklaar minus 100kg). Noteer voor uzelf het gewicht van de benzine auto en het gewicht van de dieselauto.

Als voorbeeld nemen wij de Mercedes E-Klasse. De E 200 CDI (diesel) heeft een ledig gewicht 1.635 kg. De benzinevariant, de E 200 CGI, weegt slechts 1.515 kg.

Vervolgens gaat u naar deze website om de wegenbelasting per auto uit te rekenen. Voor de dieselauto komen we uit op € 1772,- per jaar. De benzinevariant kost “slechts” € 860,- per jaar, een fors verschil. Uiteraard is de Mercedes E-Klasse ook een vrij grote/zware auto waardoor de wegenbelasting voor benzine al vrij hoog is.

We zien dat we voor de dieselvariant € 912,- per jaar meer wegenbelasting betalen, het dubbele van de benzinevariant.

Brandstofverbruik

Doordat de wegenbelasting voor dieselauto’s veel hoger is, is er een besparing in brandstofverbruik/brandstofkosten nodig om het aantrekkelijk te maken. Bij de meeste auto’s staat het gemiddelde brandstofverbruik vermeld. Wanneer dit niet het geval is kunt u dit vaak vinden op de website van de fabrikant.
Bij de advertenties van onze voorbeeldauto’s, de Mercedes E-Klasse, staat het gemiddelde verbruik vermeld. Voor de benzine auto is dit 13,7 KM per L en voor de dieselauto is dit 19,6 KM per L. De dieselauto, in dit geval de E 200 CDI, heeft dus een aanzienlijk lager brandstofverbruik.

Brandstofprijs

Op moment van schrijven zitten de brandstofprijzen in een ware achtbaan. Wanneer u zelf de vergelijking wilt maken is het handig om de huidige brandstofprijzen te raadplegen. Voor de vergelijking gaan wij uit van de volgende prijzen: Benzine € 1.52 per liter en diesel € 1,23 per liter.

Om de jaarlijkse brandstofkosten uit te rekenen deelt u het aantal kilometers dat u rijdt voor het aangegeven verbruik van de auto. In dit geval is dat 15.000 km delen door 13,7 (benzine), we komen dan uit op 1095 liter, afgerond. Dit is het aantal liters brandstof dat u jaarlijks ongeveer nodig zult hebben voor het afleggen van 15.000 km in de voorbeeldauto, de E 200 CGI.

De dieselauto is aanzienlijk zuiniger. Dus we delen nu 15.000 door 19,6. Nu komen we uit op 765 liter. Dat is al een fors verschil in tegenstelling tot de benzine auto.
Uitgaande van bovengenoemde brandstofprijzen betalen we jaarlijks voor de benzine auto € 1664,40 aan benzinekosten. Doordat de dieselprijs een stuk lager ligt dan de benzineprijs èn de diesel aanzienlijk zuiniger is, komen we een stuk lager uit en wel op € 940,95. Een verschil van meer dan € 700,- / 43,5%.

Is het kopen van een dieselauto rendabel?
Dat is een conclusie die u snel kunt trekken na het optellen van wegenbelasting en de brandstofkosten.
De resultaten uit ons voorbeeld (op basis van 15.000 km per jaar)

  • Wegenbelasting Diesel: € 1772,- per jaar. + Brandstofkosten á € 940,95 = € 2712,95.
  • Wegenbelasting Benzine: € 860,- per jaar + Brandstofkosten á € 1664,40 = € 2524,40.

We zien dat het verschil bij 15.000 km per jaar vrij klein is, € 188,55 per jaar, bijna € 16,- per maand. In dit geval is het verstandig om na te denken over de toekomst. Verwacht u meer kilometers te gaan rijden, dan is een diesel wellicht verstandig. Denkt u minder kilometers te gaan rijden, dan is een benzine misschien wel de slimste keuzen.
45.000 km per jaar

Uitgaande van 45.000 kilometer per jaar zijn de resultaten compleet anders. We zouden dan uitkomen op een jaarlijks kostenplaatje van € 4594,85 voor de dieselauto en € 5853,20 voor de benzine auto. We spreken dan over een verschil van € 1258,35 per jaar. De keuze is dan vaak snel gemaakt.

Conclusie
Wanneer u veel kilometers per jaar rijdt is het vaak aantrekkelijk om een dieselauto te kopen. Echter is dit geheel afhankelijk van het type auto hoe aantrekkelijk het is, gezien elke auto een ander gewicht en brandstofverbruik heeft. In het rekenvoorbeeld, op basis van 15.000 km per jaar, was de benzine auto jaarlijks € 188,55 goedkoper dan de dieselauto. Maar wanneer u 45.000 km per jaar rijdt zou de dieselauto € 1258,35 goedkoper zijn.
Neem rustig de tijd om voor uzelf uit te rekenen wat ik uw situatie heeft aantrekkelijk is.