Benzineprijs 2014 blijft dalen

Voor als het je nog niet is opgevallen; de benzineprijs is op dit moment historisch laag. Waarom is dat eigenlijk? En hoe lang zet deze opmars zich voort?

De benzineprijs was dit jaar al sinds oktober bezig met een neerwaartse spiraal. In oktober was de aanbevolen literprijs van Euro 95 nog 1,72 euro. As we speak, anno december 2014 is de benzineprijs van euro 95 al gedaald tot gemiddeld 1,55 euro. Dit is het laagste prijsniveau sinds 2011. De reden van deze fors prijsdaling heeft te maken met de prijs van de olie. Deze is op dit moment circa 80 dollar per vat.

Waarom de olieprijs daalt? Omdat wereldwijd de productie van olie wordt opgeschroefd, terwijl de vraag naar olie afneemt ten opzichte van wat er was berekend. Dit heeft te maken met het feit dat de groei van de wereldeconomie minder groot is dan verwacht. Hierdoor is de vraag naar olie dus ook kleiner en is er feitelijk een overschot aan olie. In het economische marktwerkingsmodel geldt nou eenmaal; hoe groter het aanbod hoe lager de prijs.

Of we hier helemaal blij mee moeten zijn is nog maar de vraag. Doordat de prijs aan de pomp daalt, zal er ook minder BTW en benzineaccijnzen kunnen worden binnengeharkt door de overheid. De inkomsten in de schatkist dalen dus net zo hard mee. Grote kans dat er op een andere manier weer meer belasting zal worden geind bij de immer geplaagde automobilist. Wordt vervolgd..