Een nieuwe of juist tweedehands auto aanschaffen?

Afhankelijk van jouw budget en kennis van voertuigen kan je ervoor kiezen om een nieuw voertuig of juist gebruikte auto aan te schaffen. Voor beide keuzes zijn voordelen en nadelen te benoemen. Ga je voor een nieuw voertuig dan heb je te maken met een hogere aanschafprijs en een duurdere autoverzekeringspremie, anderzijds heb je de relatieve zekerheid van de goede staat van het voertuig en de garantie. Vanzelfsprekend geldt het omgekeerde voor een reeds gebruikte auto.

Voordelen van een nieuwe auto
Aan een nieuwe auto zitten talloze voordelen. Tegenwoordig zijn nieuwe voertuigen en auto’s een stuk zuiniger en dus goedkoper op de langere termijn. Tevens zal je met een nieuw voertuig je voorlopig geen zorgen hoeven te maken om de Algemeen Periodieke Keuring (APK). De kosten van onderhoud zijn dus op de korte en middellange termijn laag te noemen. Tevens komen nieuwe voertuigen vaak met leuke features die in oudere modellen niet te vinden zijn, waaronder airco, parkeersensoren, ingebouwde GPS etcetera.

Zijn er ook nadelen van de aanschaf van een nieuwe auto?
Absoluut, want naast het hoge prijskaartje van de aanschaf zal ook de verzekering bij een nieuwe auto een stuk hoger uitvallen. Een nieuwe voertuig zal standaard allrisk verzekerd moeten worden waarbij de premie hoger uitvalt. Daarbij wordt vaak gesteld dat na de aanschaf van een nieuwe auto de waarde ervan al met 20 procent afneemt.

Kortom ik kan beter een tweedehands auto nemen?
Niet zo zeer, want zeker mensen die veel op de weg rijden hebben er baat bij om een betrouwbare auto te nemen. Een tweedehands auto heeft vaak al talloze kilometers gereden en daarmee ontstaat er vanzelfsprekend slijtage. O.a. distributieriem en banden maar ook andere onderdelen zijn soms al aan vervanging toe. De kans op langs de weg komen te staan is vanzelfsprekend hoger bij een tweedehands auto dan bij een gloednieuwe. Daarnaast zijn tweedehands auto’s vaak weer minder zuinig.

Wat kan ik het beste doen?
Bepalen wat jouw maximale budget is, wat het doel is van de auto en of je zekerheid wil op het functioneren van de auto. Is er voldoende budget en rijd je veel kilometers en wil je zeker weten dat je de komende vijf jaar in principe (er zijn natuurlijk nooit garanties) geen pech of hoge kosten aan je auto zult hebben dan zul je moeten kiezen voor een nieuwe auto. Als je de standaard uitvoering kiest ben je vaak rond de 10.000 euro klaar. Daarnaast wordt er vaak een afbetalingsregeling aangeboden waarbij je de ene helft nu, en de andere helft over 2 jaar betaalt. Lees ook auto kopen 50/50 deal