Juridische aspecten

Als koper van een auto heb je in Nederland natuurlijk bepaalde rechten die voorkomen dat jij gemakkelijk opgelicht kan worden zonder dat de verkoper daarvoor vervolgd kan worden. Anderzijds is het ook zo dat jij als koper bepaalde plichten hebt. Een voorbeeld van zo’n plicht is dat jij, voor zover dat mogelijk is, voldoende tijd neemt om het voertuig te controleren op gebreken.

Onderzoeksplicht
We hebben het al even kort aangehaald, maar als koper heb jij een zogenaamde onderzoeksplicht. Dit houdt in dat jij als koper voldoende tijd neemt om de auto volledig te controleren op (zichtbare) gebreken. Als je de auto dan hebt gekocht kan je geen aanspraak meer maken op zaken die je had kunnen zien of opmerken. Als er bijvoorbeeld een ster in de achterruit zit of de banden zijn versleten dan zijn dit zaken die je had kunnen opmerken nog voordat de deal beklonken was. Deze gebreken kunnen dan ook niet meer op de verkoper verhaald worden.

Verborgen gebreken
Uiteraard kunnen er bepaalde technische mankementen aan het voertuig zitten die niet opgemerkt hadden kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld een versleten versnellingsbak zijn. In dit geval heb je als koper recht om de schade te verhalen op de verkoper. Als je contact opneemt met de verkoper zal deze zeggen dat de gebreken niet aanwezig waren ten tijde van de aankoop van de auto en dat er bovendien geen garantie op het voertuig zit. Van garantie is in dit geval ook geen sprake, er is echter een verborgen gebrek ontdekt welke de verkoper verplicht om de schade te vergoeden. Het is nu aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek pas is ontstaan na de aanschaf van de auto (en dus jouw schuld). Kan de verkoper dit niet? Dan heb jij recht op een vergoeding van de gemaakte kosten.

Koopovereenkomst

In een koopovereenkomst kan komen te staan in welke staat de auto verkeerd op het moment dat deze verkocht werd. Daarnaast kan hierin worden opgelegd welke garantie er gegeven wordt en onder welke voorwaarden. Hoe meer er schriftelijk staat vastgelegd, hoe juridisch standvastiger het document is. Dit geeft voor beide partijen zekerheid. Om de overeenkomst juridisch geldig te maken dient deze in tweevoud door beide partijen te worden ondertekend inclusief datum van overdracht.

Garantie
Mocht je een auto kopen via een autodealer dan kun je vragen naar de garantievoorwaarden. Lees deze aandachtig door want er kunnen bepaalde zogenaamde kleine lettertjes in staan die de garantie te verwaarlozen maakt.

Kenteken
Je moet ervoor zorgen dat het kenteken op jouw naam komt te staan zodat alle verantwoordelijkheid van het voertuig op jouw naam komt te staan. Als je dit verzuimt kan de verkoper in grote problemen komen. Boetes en andere problemen zullen dan voor hem zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *