Kopen of auto leasen?

Kopen of auto leasen?

Wat is beter? Een auto kopen, of een auto leasen? Deze vraag zie je de laatste tijd steeds vaker verschijnen. Dit komt niet zomaar, mede omdat de private lease en de vraag naar andere vormen van lease stijgt. Zie je dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in een auto leasen. Vooral het particulier leasen, het zogeheten private lease neemt in populariteit toe. Vandaar dat veel mensen willen weten wat beter is: kopen of een auto leasen?

 

Auto kopen of auto leasen?

Om eerlijk te zijn kan hier geen eenduidig doelgericht antwoord op gegeven worden. De auto branche is te dynamisch, en speler er teveel factoren een rol in de prijs van een auto. Laat staan bij een lease waar vaak nog rente etc bij komt kijken. Of een auto leasen goedkoper is dan kopen, of vice versa ligt helemaal aan de specifieke situatie. Wel is een feit dat tegenwoordig lease contracten tegen zulke scherpe prijzen aangeboden kunnen worden dat een lease goedkoper uitvalt dan een auto kopen. Dit komt bijvoorbeeld doordat de grotere leasemaatschappijen auto’s centraal kunnen inkopen en daardoor minder betalen.Dit merk jij weer terug in de scherpe lease prijzen.

 

Toch blijft het zo dat per contract, merk, model en een specifieke configuratie van een auto de prijs elke keer verschilt.Dan hebben we het aantal kilometers, de looptijd van het lease contract en de aanbetaling en slotsom nog niet meegenomen. Omdat het bepalen van goedkoper of niet lastig is kunnen we het beter hebben over de voor en nadelen van kopen of leasen.

 

Voordelen en nadelen van kopen.

Als je een auto koopt dan ben je direct de volledige eigenaar van de auto. Op hetzelfde moment en zodra je bij de auto dealer wegrijd ben je ook meteen duizenden euro’s kwijt aan de waarde vermindering van de auto.Daarnaast zul je zelf voor het onderhoud moeten zorgen, althans betalen.Je zult alle reparaties en schade zelf moeten betalen, boven op de aanschafprijs. De verzekering, wegenbelasting en opties zoals winterbanden komen ook voor eigen rekening. Vooral het regelen van dit soort zaken kost veel tijd en zorg. Na een paar jaar rij je nog steeds in je eigen, wel of niet goed onderhouden auto. En zul je elk jaar minder terug krijgen voor je auto wanneer je weer een andere auto wilt aanschaffen.

 

De voordelen en nadelen van leasen.

Er zijn verschillende leasevormen en bij elke soort is het net weer anders. Om van een private lease te spreken heb je een soort van autoabonnement. Net als bijvoorbeeld je telefoonabonnement. Je betaald een vast bedrag per maand en daarin zit alles behalve de brandstof. In dat maandelijkse tarief zit de verzekering, de wegenbelasting, het onderhoud en de reparaties bij eventuele schade en gebreken. Alleen de brandstof dien je nog zelf extra te betalen.

 

Je spreekt van te voren en looptijd af, van bijvoorbeeld 24 of 48 maanden. Het aantal kilometers dat je per jaar gaat rijden en op basis van deze gegevens en het gekozen merk en model wordt er een lease prijs berekend. Daarnaast heb je nog extra opties zoals het aanbetalen van een bedrag, of het betalen van een nog te bepalen slotsom. Al deze keuzes hebben directe invloed op het te betalen maand bedrag. Voor dat bedrag rij je onbezorgd,, en hoef jezelf nergens meer aan te denken. Zo heb je bij de meeste leasemaatschappijen zoals bijvoorbeeld LeasePlanDirect een applicatie die je kunt gebruiken voor het beheer van je lease contract en je lease auto. Schades melden, persoonlijk contact kan allemaal eenvoudig via een app en wordt alles voor je geregeld. Daarnaast rij je om de 3, 4 of 5 jaar in een splinter nieuwe auto.

 

Omdat je elke maand weet waar je aan toe bent, kom je niet voor onvoorziene verassingen te staan en kun je de rest van je financiële patroon beter plannen. Zo is het behouden van liquiditeit niet alleen interessant voor bedrijven. Maar ook voor particulieren.Wie wil nou het comfort van een nieuwe luxe auto ervaren? Door de komst van Private Lease is er tegen elk budget wel een gepaste auto te vinden en rijd binnenkort heel Nederland in een nieuwe auto.