Kosten rijklaar maken

In een TV-commercial wordt met de bodemprijs altijd een beeld geschetst dat de auto daadwerkelijk zoveel geld kost, niets is echter minder waar. De prijzen waarmee wordt geadverteerd betreffen vrijwel altijd de standaard uitvoering van een auto. Wil je meer features? Dan betaal je vanzelfsprekend meer geld voor hetzelfde model. Daarnaast komen er nog meer kosten bij naast de aanschafprijs. Onder andere de kosten voor het rijklaar maken van een auto, dit kan honderden euro’s extra betekenen in het te betalen bedrag.

‘Afleverkosten’, dit was de terminologie die vroeger werd gehandhaafd om aan te geven dat de auto gebruiksklaar werd gemaakt. Inmiddels is dat veranderd naar de term rijklaar maken. Onder deze kosten rijklaar maken vallen onder andere

  • Halve tank benzine
  • Oppoetsen en stofzuigen
  • Onderhoudsbeurt
  • Aanvullen van vloeistoffen
  • Overschrijven van het kenteken

Deze ogenschijnlijk voor een dealer simpele taken zorgen helaas toch voor een relatief hoog prijskaartje. De kosten van het rijklaar maken van een auto kan soms honderden euro’s extra betekenen.

Onderhandelen
Onze tip is om bij het onderhandelen over de vraagprijs van een auto, of dit nu een nieuwe of tweedehands auto betreft, tevens de kosten rijklaar maken ter onderhandeling aan te bieden. Zo kun je een bepaalde prijs accepteren onder de voorwaarde dat de kosten voor het rijklaar maken voor de verkopende partij zijn. Veel dealers zullen hier hun hand niet voor omdraaien en dit levert jou dus een aardig voordeeltje op!