Tips voor rijden onder winterse omstandigheden

Het rijden onder winterse omstandigheden is geen dagelijkse kost en derhalve ook geen gemakkelijke opgave. De truc is om goed voorbereid het winterseizoen in te gaan om niet voor verrassingen komen te staan. Het voertuig waarin jij rijdt moet winterklaar zijn om er zeker van te zijn dat je veilige kilometers kunt blijven maken, ondanks het weer. Hieronder staan enkele gangbare tips om dit te verwezenlijken.

 • Winterbanden
  Met stipt bovenaan staat toch wel het gebruikmaken van winterbanden gedurende het winterseizoen. Daar waar het verplicht is in sommige Europese landen zoals bijvoorbeeld Duitsland, is dit niet het geval in Nederland. Desondanks wordt het met klem aangeraden. In winterbanden zit een extra groot profiel welke voor meer grip zorgt bij ijzel en sneeuw. Dit levert een aanzienlijke verbetering op, in de verkeersveiligheid en daling in het brandstofverbruik.

  De aanschaf van winterbanden is een investering waar je soms geen budget voor hebt, houd dan in ieder geval de profiel van jouw huidige autobanden in de gaten. Twijfel je? Raadpleeg dan een garagedealer en laat jouw banden op tijd vervangen omwille van jouw veiligheid en dat van andere weggebruikers.

 • Pas jouw rijstijl aan bij gladheid
  Als het ijzelt of erg glad is op de weg, doe je er goed aan om sowieso de snelheid te verlagen. Bij zulke omstandigheden is jouw remweg langer, hoe hoger de snelheid des te groter de benodigde remweg. Neem dus bij voorkeur ook extra afstand op jouw voorligger om voldoende remweg te hebben.

 • Hoge versnelling, lage toeren
  Bij gladheid is het verstandig om weinig toeren te maken met de auto. Rijd dus in een hoge versnelling met weinig snelheid, om de kans op gripverlies en slippen te voorkomen
 • Pas op bij hellingen en bochten
  Hellingen zijn berucht om slipgevaar, zorg er dus voor dat je voor een heuvel of helling voldoende vaart maakt om deze op te komen en zorg er dan voor dat je geen gas geeft als je de helling oprijdt. Op hellingen/heuvels op ligt vaak meer ijs. Vanzelfsprekend zijn bochten ook erg risicovol bij winterse omstandigheden. In een bocht dien je nooit te remmen, tenzij het niet anders kan. Zorg ervoor dat je een constante snelheid maakt in een bocht.
 • Schokkend, intermitterend remmen
  Vermijd situaties waarbij je plotseling tot stilstand dient te komen. Als je dan toch hard moet remmen, doe dit dan gedoseerd. Trap niet lukraak op de rem maar trap de rem schokkend in. Je bootst hiermee het ABS (anti-blokkeersysteem) na. Door intermitterend te remmen zorg je voor meer grip en voorkom je dat de remmen geblokkeerd raken en volledig grip verliezen.