Wegenbelasting 2015

Iedereen in Nederland met een op zijn naam geregistreerd voertuig voor de openbare weg dient wegenbelasting te betalen. De hoogte van dit bedrag hangt af in welk segment jouw auto valt. Voor elk motorvoertuig wordt er wegenbelasting geheft, zo ook voor motoren, scooters, vrachtwagens of bestelauto’s. Hoeveel wegenbelasting jij moet betalen in 2015 hangt af van de plannen van het kabinet welke op dit moment nog niet bekend zijn. Wat wel te melden valt is dat de hoogte van het bedrag samen gaat met de vervuiling van jouw auto. Indien jij een auto bezit welke voor veel vervuiling zorgt, bijvoorbeeld een oude dieselmotor in jouw auto, dan zal je hierover in vergelijking meer wegenbelasting voor moeten betalen.

Berekenen van de hoeveelheid wegenbelasting
Via de website van de Belastingdienst kun je eenvoudig en snel zien of en hoeveel wegenbelasting jij jaarlijks kwijt zult zijn voor het bezit van jouw auto. Er is een rekentool die je hierbij gemakkelijk en snel verder helpt. Overigens is dit bedrag jaarlijks onderhevig aan veranderingen, houd dit dus goed in de gaten!

Vrijstelling
Het zou zomaar kunnen zijn dat jouw auto in aanmerking komt voor een vrijstelling voor de wegenbelasting in 2015. De kans hierop is groter als jij een zeer nieuw model, welke tevens zuinig en milieuvriendelijk is, in bezit hebt.

Gewicht is belangrijk
Vreemd genoeg wordt er door de overheid met name gekeken naar het gewicht van het voertuig. Algemeen geldt, hoe zwaarder het voertuig hoe meer wegenbelasting er afgetikt dient te worden. Er wordt hieruit dus afgeleid dat een zwaardere auto meer brandstof verbruikt en derhalve ook minder milieuvriendelijk is. Een ander belangrijke factor is het type brandstof dat wordt verbruikt door jouw auto. In de regel geldt dat diesel het meest milieuonvriendelijk is, daarna LPG en daarna benzine. Wil je dus minder wegenbelasting kwijt zijn, dan dien je dus te gaan voor een voertuig dat rijdt op benzine. Aan de andere kant is diesel wel goedkoper dan benzine en zeker op lange afstanden interessant, reken dit dus voor jezelf uit bij de keuze van het type brandstof en voertuig.

Waarom is er zoiets als wegenbelasting?

Laten we eerlijk zijn, deze belasting is er met name om de staatskas te spekken, jaarlijks wordt er namelijk voor miljoenen euro’s aan wegenbelasting geheft. Dit geld wordt overigens wel weer indirect aan de automobilist teruggegeven in de vorm van het aanlegen en onderhouden van de wegen (infrastructuur) en handhaving van de verkeersveiligheid.