Winterbanden nuttig

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht, in Duitsland is dit wel het geval. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat Duitsland jaarlijks meer winterse dagen kent dan Nederland. Desondanks raden veel bedrijven en instanties het gebruik van winterbanden in de winter aan, ongeacht het land waarin je rijdt. Hoewel dealers en garages hierbij ongetwijfeld ook denken aan hun omzet, valt er wel te pleiten voor winterbanden. Winterbanden zijn zachter en hebben meer grip op ijzige en gladde ondergronden dan zomerbanden.

Nuttige investering?
De voordelen van winterbanden zijn de verbeterde grip in winterse omstandigheden als sneeuw, ijs of ijzel. Daarnaast verkorten winterbanden de remweg met circa 30 meter ten opzichte van de reguliere zomerbanden. Ook voor optrekken, accelereren en remmen hebben deze banden meer grip. Wat dat betekent voor het brandstofverbruik? Deze is een stuk minder dan bij zomerbanden. Let wel, dit is onder winterse omstandigheden. Uit landelijke cijfers blijkt bovendien dat het aantal slippartijen en blikschade-ongevallen bij winterbandgebruikers een stuk lager is (circa 40%).
Er is een keerzijde, winterbanden slijten sneller dan zomerbanden. Winterbanden gaan ongeveer 2/3e van het aantal gereden kilometers mee ten opzichte van zomerbanden.

In welke landen is het gebruik van winterbanden verplicht?
Dit is verplicht in Duitsland, Oostenrijk*, Frankrijk*, Zweden, Finland, Noorwegen, Italië, Luxemburg en Zwitserland.
* = Hiervoor wordt de periode van 1 november tot 15 april genomen.

Let erop dat wanneer je niet voldoet aan deze verplichting dat je een boete riskeert welke tot in de duizenden euro’s kan oplopen mocht er veel hinder door zijn ontstaan (bijvoorbeeld door een groot ongeval met file ten gevolg).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *